Päivittäinen ihonhoito, probiootit ja prebiootit

Iho, elävä organismi


Ihomme on elävä organismi, todellinen ekosysteemi, jonka pinnalla ja rakenteissa elää tuhansittain ja tuhansittain erilaisia mikrobeja. Iholle antaa suojaa sebum, ihon omista rasvoista, hiestä ja muista eritteistä koostuva talikerros, joka on tärkeä osa ihon rasvahappovaippaa. Sen tehtävänä on paitsi suojata ihoa ulkoisilta haittatekijöiltä, myös ravita iholla eläviä mikrobeja ja ehkäistä kosteuden haihtumista ihostamme. Päivittäinen ihonhoito on asia, jolla voit vaikuttaa ihosi kuntoon merkittävästi, joko parantaen tai huonontaen sitä.

Ihossamme elää sekä sille suotuisia että haitallisia mikrobeja, mutta niin kauan kuin suotuisat mikrobit eli “hyvikset” ovat vallalla, iho voi hyvin. Happovaipan ollessa tasapainoinen, ihon pH on hapan, arvoltaan noin 5,5. Tämä hapan ympäristö suosii iholle suotuisten mikrobien lisääntymistä ja ehkäisee haitallisten mikrobien kasvua. Ihon suojavaippa voi vaurioitua liian voimakkailla tuotteilla, vahvoilla kuorinnoilla tai puhdistustuotteilla ja mikrobeille ravintoköyhillä voiteilla (synteettiset voidepohjat). Myös haitalliset elämäntavat, epäterveellinen tai epäsäännöllinen ruokavalio, stressi ja lääkitykset vaikuttavat suojavaippaan ja ihon pH-arvoon epäsuotuisasti. Esimerkiksi liiallinen sokeri, kuituköyhä ruokavalio ja liiallinen alkoholi ruokkivat haitallisia mikrobeja ja voivat pitkittyessään saada ihon epätasapainotilaan. Runsaasti kasviksia ja kuituja sisältävä, täysipainoinen ravinto puolestaan ravitsee hyviä mikrobeja suolistossa, jonka mikrobit kommunikoivat myös ihossa elävien mikrobien kanssa ns. välittäjäaineiden avulla.

Jos haluat parantaa ihosi kuntoa tai ennaltaehkäistä sen ikääntymismuutoksia, suosi kasviksia, kalaa, hyviä omegaöljypitoisia kasvirasvoja, ulkoile ja hikoile säännöllisesti, tarkista päivittäinen ihonhoito ja laita se kuntoon premium-laatuisilla luonnonkosmetiikkatuotteilla, kasviöljyillä ja miedoilla puhdistustuotteilla sekä hoidata ihoasi säännöllisesti probioottiseen ihonhoitoon koulutetulla kosmetologilla.

Päivittäinen kotihoito on ihonhoidon A ja O

Kiinnitä huomiota käyttämäsi tuotteiden määrään ja laatuun. Onko kaappisi pullollaan alennusmyyntien ja tax free myymälöiden heräteostoksia? Oletko haksahtanut mainostajan lupauksiin kiinteämmästä ihosta, mutta huomaat että kyseinen seerumi saa ihosi punoittamaan? Vai omistatko viisi eri seerumia ja seitsemän eri kosteusvoidetta, joita käytät satunnaisesti ilman synergiaa? Kenties osasta tuotteista on jo päiväykset paukkuneet ja huomaat niiden haiskahtavan eltaantuneelta. Mikäli joku näistä kuulostaa tutulta, on aika luopua turhasta ja huolehtia päivittäinen ihonhoito kuntoon, eli ihosi tämän hetken tarpeeseen sopivaksi.

A) Puhdistus ja tasapainotus

Yöllä ihon aineenvaihdunta ja uusiutuminen on vilkkaimmillaan. Siksi aamulla iholta on hyvä poistaa kuona-aineet joko miedolla öljypuhdistuksella tai emulsiolla tai vaikka vain vedellä huuhtoen. Itselleni sopii parhaiten japanilainen ”100 x splash” – vesipuhdistus, jossa virkistetään kasvot kauhomalla vesimaljasta tai altaasta vettä kasvoille sadan loiskauksen verran. En ole vielä löytänyt tälle rutiinille mitään järkiperäistä selitystä, mutta kokemukseni mukaan ”100 x splash” metodi toimii hyvin ja kasvot näyttävät sen jälkeen kuulailta ja virkistyneiltä.

Iltaisin suosittelen käyttämään hellävaraista puhdistustuotetta, joka ei pese ihoa ”liian puhtaaksi”, ts. ei poista iholta liikaa sen luonnollista sebum-suojaa. Ihon tulisi tuntua rennolta puhdistusaineen jälkeen. Mielestäni kuivalle, herkälle ja ikääntyvälle iholle toimivimpia ovat öljymäiset tai emulsiomaiset puhdistustuotteet. Rasvoittuvampi ja tukkeutuneisuuteen taipuvainen iho puhdistuu ja raikastuu pH-tasapainotetuilla geeleillä tai savipohjaisilla puhdistusvoiteilla. Esimerkiksi Esseltä löytyy hyvä valikoima toimivia putsareita, joista omat suosikkini ovat kermainen Sensitive cleanser ja syväpuhdistava Refining cleanser savipuhdistus.

Puhdistuksen jälkeen ihon pH-arvo tasapainotetaan kasvovedellä. Essen Toner Plus on ikääntyvälle iholle hyvin toimiva probioottinen kasvovesi. Itse käytän iltaisin probioottista Sensitive toner kasvovettä ja aamuisin luomulaatuista puhdasta ruusuvettä, jotka molemmat ovat herkkäihoisen valintoja. Kasvovesi poistaa kasvoilta veden aiheuttaman pintajännityksen, jolloin kosteuttavat tuotteet pääsevät paremmin imeytymään ihoon. 

B) Tehoaineet

Puhdistuksen ja tasapainotuksen jälkeen iholle painellaan tehoaine. Jos olet jo 50plus, kuten itse, erilaiset seerumit ja tehonesteet ovat sinulle todennäköisesti tuttuja. Päivittäinen ihonhoito sisältää siis tehoaineita, mutta niitä on aika ajoin vaihdella. Luonnonkosmetiikassa on viime vuosina nähty valtava loikkaus erityisesti teknisimmissä seerumeissa, jotka ovat usein koostumukseltaan kevyitä ja helposti imeytyviä geelejä tai jellyjä, sisältäen erilaisia kasviuutteita, hyaluronihappoa ja muita tehoaineita. Itse suosin enimmäkseen öljyseerumeita, jotka mielestäni suojaavat paremmin ikääntyvää ohutta ihoa. Siskonpeti hoitolamme valikoimasta löytyy ihan huippuinnovaatio Esseltä, eläviä probiootteja sisältävä Probiotic serum -seerumi, jota suosittelen ikääntyvälle 50plus iholle 1-2 kuuria vuodessa.

Omalle iholleni sopii parhaiten Sensitive linjan probioottiseerumi, joka pitää couperosaan taipuvaisen ihoni lehahtelut hallinnassa.

Nämä molemmat eläviä probiootteja sisältävät seerumit tuovat iholle mikrobibuustin, joka vahvistaa ihon luonnollisia toimintoja ja on erityisen hyvä vuodenaikojen vaihtuessa tai hoidettaessa ihon epätasapainotiloja.  

C) Kosteutus ja suojaus

Kosteusvoide kruunaa päivittäisen ihonhoidon. Ikääntyvän ihon voide saa olla jo hieman täyteläisempi, sellainen, jonka tunnet todella imeytyvän ihoosi, sammuttavan ihosi janon ja tehden sen pinnasta samettisen. Valitse talvea kohti tuhdimpi päivävoide myös sen suojaavan vaikutuksen takia. Iltaisin iholle tuo kosteutta kevyempi kosteusvoide, kun käytät sitä yhdessä öljymäisen seerumin kanssa.

Essen kosteusvoiteet sisältävät laadukkaita, tulehdusta hillitseviä, ihoa ja sen mikrobeja ravitsevia omegaöljyä sekä pro- ja prebioottisia uutteita, jotka auttavat tasapainottamaan ihon toimintoja. Ikääntyvän ihon Plus-linjan voiteissa on lisäksi buustereina uutteita, jotka silottavat ihon pintaa tai auttavat vähentämään pigmenttiläiskiä. Herkkäihoinen ja ruusufinnistä oireileva taas löytää parhaimman avun Sensitive-linjasta.

Probioottinen päivittäinen ihonhoito sisältää siis kolme pääaskelta, joita noudattamalla iho voi pääsääntöisesti hyvin. Toki näiden raamien sisällä tuotteita kannattaa välillä vaihtaa vuodenaikojen ja henkilökohtaisten ominaisuuksien mukaan. Esimerkiksi vaihdevuosioireilut näkyvät usein myös ihon oireiluina ja silloin sopivaa tuoteyhdistelmää voi joutua etsimään hieman pitempään. Oikeat tuotevalinnat kannattaakin tehdä yhdessä kosmetologin kanssa, ja probioottisen ihonhoidon ammattilainen on Esse-kosmetologi. Tällöin päivittäinen ihonhoito rakennetaan osaksi suurempaa hoitokokonaisuutta, jonka rytmi ja sisältö suunnitellaan yksilöllisesti juuri sinun ihollesi sopivaksi.

Jos Esse on sinulle uusi tuttavuus, Siskonpetin hoitovalikoimaan kuuluva Esse Express kasvohoito on oiva tapa tutustua siihen ja päivittää samalla ihonhoitorutiini. Hoito on konsultoiva ja ihoa virkistävä, jossa kartoitetaan ihon kunto ja hoitotarpeet, tehdään hoitosuunnitelma ja annetaan kotihoitosuositukset. Ostaessasi tuotteita 150€:lla hoidon yhteydessä, palvelun hinta hyvitetään loppusummasta.

Jos Esse on jo olennainen osa päivittäistä ihonhoitorutiiniasi, tiedät mitä ihosi tarvitsee; kolmen askeleen päivittäinen kotihoito ja säännöllinen, vähintään vuodenaikojen vaihtuessa tehtävä Esse-hoitolahoitobuusti, jossa probioottisen ihonhoidon asiantuntija tarkistaa samalla ihosi tarpeet tulevaan kauteen. Siskonpeti hoitolastamme vastaava Johanna on toiminut useamman vuoden Esse-kouluttajana Suomessa. Meillä olet siis osaavissa käsissä. 🫶

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close