Itsehoitovinkit kaamosajan pimeyteen

Kaamosajan itsehoitovinkit

Kaamos kietoutuu hiipien ympärillemme ja tunnemme sen vaikutukset pikkuhiljaa kehossamme ja mielessämme. Vaikka pimeys ja valon puute tuo ensimmäisenä mieleen masennuksen ja ahdistuksen, kaamosaika on meille suomalaisille myös tärkeää itsetutkistelun ja latautumisen aikaa. Pimeyden laskeutuessa moni meistä aloittaa tiedostamattaan pesänsä kohentamisen kynttilöiden, shaalien ja peittojen avulla luoden kotiinsa rauhallista oleilun tunnelmaa, joka ruokkii halua viettää aikaa enemmän itsemme ja läheistemme kanssa. Seuraavat itsehoitovinkit kaamosajan pimeyteen voivat auttaa ystävystymään kaamoksen kanssa uudella tavalla.

1 Valoa pimeyteen ja unta palloon

Pimeys ja valon puute saa meidät tuntemaan itsemme helposti nuutuneiksi jo heti herätessämme. Kaamosajan pimeys lisää luonnollisesti unen tarvetta, joten miksi taistella vastaan kukkumalla iltamyöhään tv:n tai somen äärellä? Kokeile hiljentyä levolle puoli tuntia tai jopa tuntia aikaisemmin. Pienikin unilisä voi tuoda kaksin verroin energiaa seuraavaan päivään. Jos aamuherääminen on vaikeaa, herätykseen ajastetusta kajastusvalosta voi myös olla suuri apu. Itselläni on kokemusta tehokkaammasta kirkasvalolampusta, jolla olen jo vuosia valaissut kaamosaamujen aamiaspöydän tai työpisteen ja kokenut sen hyvin hyödylliseksi oman vireystilani nostamiseksi.

Lämmitä kehosi sisäisesti – itsehoitovinkit kaamosajan pimeyteen 2

Kylmyyden ja kaamosajan pimeyden ympäröimänä on hyvä siirtyä kehoa lämmittävään ravintoon. Nyt on aika kaivaa esiin isoäidin keittokirjat ja tuunata vanhat sukureseptit omaan makuun sopiviksi. Unohda kylmät salaattilounaat ja ota tilalle lämpimät ratatouille-tyyppiset salaatit, jotka voit koota mieli vihanneksista ja juureksista. Erilaiset maukkaat keitot ja pataruoat ovat myös kaamosajan lohturuokaa, ja parasta itsehoitoa kaamosajan pimeyteen. Itse en saa kyllikseni erilaisista juuressosekeitoista, joita valmistan sen mukaan mitä jääkaapin vihanneslaatikossa sattuu kulloinkin olemaan. Ja loraus kermaa kruunaa tietenkin keiton kuin keiton. Yksi ehdottomista suosikeistani on simppeli ja lempeä maa-artisokkakeitto, jonka tuhtiutta voi vaihdella lukuisin eri lisukkein. Erilaiset pähkinät, siemenet, juustot ja yrtit tuovat keittoon vaihtelua. Työläin vaihe keiton valmistuksessa on maartisokkien kuoriminen. Useissa kaupoissa on saatavilla myös maa-artisokka tuoresosetta, jolloin keiton valmistamisesta tulee todellista pikaruokaa. Käyttäessäsi tuoresosetta vähennä lisätyn nesteen määrää.


Kaamosajan lempeä maa-artisokkakeitto

500 g maa-artisokkia
noin 4 dl vettä
noin 2 dl kermaa tai kasvipohjaista vastinetta
luomu kasvisliemikuutio
mustapippuria

Kuori ja viipaloi kattilaan maa-artisokat. Kypsennä kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä pehmeiksi. Soseuta, lisää kerma ja mausta mustapippurilla.
Annostele lautaselle ja lisää keiton päälle loraus luomulaatuista
kurpitsansiemenöljyä, paahdettuja auringonkukansiemeniä tai kurpitsansiemeniä ja
persiljaa. 

Kun pimeys ja valon puute kuristaa, nauti heti herättyäsi iso kupillinen kiehautettua, lämmintä vettä. Itämaisen terveyskäsityksen mukaan lämmin vesi herättää kehon miellyttävästi ja huuhtelee elimistömme yön puhdistustoimintojen jälkeen. Lämmin vesi myös lämmittää kehomme konkreettisesti ja tämä auttaa tyhjentämään suolen sekä käynnistämään kehon aineenvaihduntaprosessit miellyttävästi.
Kokeile myös lämmintä vettä tai mietoa yrttiteetä ruokajuomaksi. Tämän vinkin opin aikoinaan eräällä ayurvedisen ihonhoidon kurssilla. Ayurvedan mukaan lämmin ruokajuoma tehostaa ruuan sulamista, kylmä juoma taas sammuttaa ruuansulatuksen tulen. Suosittelen kokeilemaan,

3 Kylmän ja lämpimän suloinen liitto

Kehon altistaminen kylmälle aktivoi verenkierron ja mielihyväreseptorit. Avantoon pulahtaminen heti aamutuimaan on varma kaamosajan virkistäjä ja kehon lämmittäjä, mutta monelle meistä hankala tai mahdoton toteuttaa. Voit kokeilla kylmäaltistusta pienimuotoisemmin omassa kylppärissäsi japanilaista “100 x splash” -metodia kasvojen pesuun seuraavasti:

100 x splash japanilaisittain

Valuta puhtaaseen lavuaariin tai isoon lasikulhoon viileää, lähes kylmää vettä.
Loiskauta vettä kasvoille 100 loiskauksen verran nopeassa rytmissä.
Taputtele kasvot kuivaksi pehmeällä pyyhkeellä.

Itse teen tämän joka aamu vuoden ympäri, ja erityisen hyvin se toimiin herättäjänä
niinä aamuina, kun pimeys ja valon puute väsyttää vietävästi. Mielen lisäksi tästä rutiinista tykkää myös
herkkyyteen taipuvainen ihoni. Viileä vesi rauhoittaa punoittavan ihon sekä supistaa
huokosia. Jostain syystä tämä rutiini toimii vain silloin kun huuhdon kasvoni 100 kertaa. Jos huuhtominen jää vaikkapa puoleen tästä, niin huomaan myös tehon olevan puolet heikompi. Huomioitavaa on myös, että kasvojen suihkuttaminen kylmällä aamusuihkun yhteydessä ei mielestäni toimi yhtä hyvin, kuin käsin tehdyt loiskautukset. En tiedä miksi. 

Saunan tervehdyttävä voima – itsehoitovinkit kaamosajan pimeyteen 4

Kun otsikkona on itsehoitovinkit kaamosajan pimeyteen, en suomalaisena voi ohittaa ajatusta saunan tervehdyttävästä voimasta. Saunan kehoa rentouttava ja puhdistava vaikutus on sellaisenaan tietenkin aivan omaa luokkaansa, mutta voit yhdistää saunahetkiisi myös muita itsehoitoelementtejä. Me Siskokullat emme voi tarpeeksi hehkuttaa savien terapeuttisia ominaisuuksia. Arabikulttuureissa savia käytetään runsaasti Hamam-kylpylöissä ja ne toimivat yhtä lailla hyvin meidän suomalaisessa saunassa hoitamaan ihoa ja kehoa. Kokeile vaikka testaamaamme savista saunarutiinia, joka suojaa ihoa saunan liialliselta lämmöltä ja puhdistaa samalla huokoset kirkastaen ihon. Argiletzin tuubiin pakatut valmissavet ovat edullisia ja helppokäyttöisiä. Ne on helppo pestä pois lauteilta, laudeliinoista tai pyyhkeistä. Kun poistat saven iholta, pyyhi ensin suurin osa kasvopaperiin ja laita sellaisenaan biojätteeseen. Silloin savi ei jää kerrostumaan viemäreihin. Loput rippeet voit huuhtoa suihkun alla.


Savinen saunarutiini

Levitä Argiletzin pinkki savi puhtaille kasvoille. Anna vaikuttaa löylyn lämmössä 5-10min. Huuhtele runsaalla vedellä.

Levitä lisäksi Argiletzin ghassoul-savi vartalolle ja hiuspohjaan. Anna vaikuttaa löylyn lämmössä 5-15min. Pese ghassoul-savella kehosi ja hiuspohjasi. Huuhtele runsaalla vedellä. Älä käytä erillistä pesuainetta, jotta saven mineraalit jäävät vaikuttamaan iholle. Hiuksiin voit tarvittaessa lisätä hoitoaineen (mielellään luonnonkosmetiikkaa).

Toivottavasti nämä itsehoitovinkit kaamosajan pimeyteen puhuttelivat sinua ja löysit itsellesi mahdollisesti jonkun uuden hoitorutiinin arkeesi. Itsehoidon lisäksi suosittelen toki aika ajoin piipahtamaan Siskonpeti hoitolassa. Totaalinen rentoutuminen holistisen kauneudenhoidon ammattilaisen luona tuo virtaa arkeen pitkäksi aikaa.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close