Aromaterapia itsehoidossa

Aromaterapia itsehoidossa

Aromaterapia itsehoidossa on tehokas hyvinvointia tukeva menetelmä, oikein käytettynä. Tällöin 100% eteeriset öljyt eli kasveista tislatut tai puristetut eteeriset öljyt levitetään iholle asianmukaisesti laimennettuina, käytetään maltillisesti annosteltuina huonetuoksuina tai henkilökohtaisena terapeuttisena tuoksusekoituksena diffuuserissa, tuoksukivessä tai -korussa. Useimmiten tavoitteena on rentouttaa kehoa ja mieltä, parantaa keskittymistä ja mielihyvän tunnetta tai poistaa kipua, turvotuksia tai muuta emotionaalista tai kehollista pahoinvointia. Näin eteeriset öljyt toimivat aidosti hyvinvointisi tukena.

Eteeristen öljyjen farmakologiaa

Ensi alkuun muutama varoituksen sana, jonka tarkoituksena ei ole pelotella sinua pois aromaterapian maailmasta, vaan suhtautua eteerisiin öljyjen voimaan niiden ansaitsemalla ja vaatimalla kunnioituksella. Eteeriset öljyt ovat voimakkuudeltaan happoihin verrattavissa, ja niitä tulee aina käyttää maltillisesti ja oikein laimennettuina. Eteeristen öljyjen haihtuvat molekyylit imeytyvät verenkiertoon hengitysteiden tuoksureseptorien kautta tai ihon läpi sille hierottaessa, ja kulkeutuvat kehossa kuten mitkä tahansa lääke- ja vierasaineet; verenkierron kautta maksan prosessoitavaksi ja lopuksi munuaisten ja virtsateiden kautta virtsana ulos kehosta. Tätä detoksifikaatioprosessia kutsutaan myös puoliintumisprosessiksi, jossa eteeriset öljyt käyvät tämän elimistön laimennusprosessin niin monta kertaa läpi, kunnes keho on vapaa vierasaineista. Mitä suurempi pitoisuus eteeristä öljyä kehossa on, sitä kauemmin tämä prosessi kestää. Monesti kuulee sanottavan, että eteeriset öljyt ovat vaarattomampia kuin viralliset lääkeaineet. Tämä ei valitettavasti pidä aina paikkaansa. Voit tehdä paljon vahinkoa itsellesi tai muille, mikäli et noudata laimennosohjeita tai muita öljyihin liittyviä ohjeistuksia. Tutustu aina ennen käyttöä eteeristen öljyjen ominaisuuksiin, sekä hyötyihin että riskeihin, vähintään kahdesta eri lähteestä. Huomioi myös, että aromaterapiassa vähemmän on useimmiten enemmän. Tämä on erityisen tärkeää hoidettaessa lapsia, eläimiä, vakavasti sairaita, hauraita ja toipilaita. Hoitaessasi muita ihmisiä tai eläimiä, olet aina vastuussa hoidosta, joten käytä vain öljyä, joiden ominaisuudet ja käyttöohjeet tunnet.

Jos eteeristen öljyjen maailma kiinnostaa enemmän, suosittelen lämpimästi aromaterapian pioneerin, Robert Tisserandin Essential Oil Safety Masterclass -kurssia, jossa käydään kiinnostavasti läpi eteeristen öljyjen mahdollisuuksia ja riskejä. Eteerisiä öljyjä hoidoissaan käyttäville ei aromaterapeuteille suosittelen tätä kurssia myös erittäin lämpimästi. Itse päivitin parikymmentä vuotta vanhat aromaterapeuttiopintoni pari vuotta sitten Tisserandin opastuksella, ja opin valtavasti uutta. Erityisesti turvallisuuteen ja farmakologiaan liittyvistä asioista ei useinkaan puhuta tarpeeksi terapeuttisuuteen keskittyvillä tai lyhyillä kosmeettisilla aromakursseilla. Öljyjen maahantuojien kurssit ovat useimmiten vain kaupallisuuteen keskittyviä, joten Tisserandin safety-kurssi sopii erinomaiseksi täydennyskurssiksi kaikille alalla toimiville.

Eteeriset öljyt toimivat hyvinvointisi tukena

Aromaterapia itsehoidossa huomioi myös kaikki kanssaihmiset. Tällöin eteerisiä öljyjä käytetään maltillisesti, oikeasuhtaisesti laimentaen ja öljyjen ominaisuudet huomioiden. Eteeristen öljyjen voimallisuutta usein vähätellään ja tämä voi johtaa harmillisiin tilanteisiin. Aidot eteeriset öljyt eivät ole vain huonetuoksuja tai parfyymien komponentteja, vaan tiivistyneessä muodossa olevia kasvien haihtuvia öljymolekyylejä, joilla voi oikein käytettyinä olla lääkinnällisiä, rentouttavia ja hyvää tuovia vaikutuksia mieleen ja kehoon. Väärin tai liiallisesti käytettyinä taas päinvastaisia vaikutuksia. Itsehoidossa on aina hyvä muistaa hoitavansa erityisesti itseänsä. Julkisessa tilassa et koskaan voi tietää muiden ihmisten tai eläinten terveydentilasta tai herkkyystasoista tarpeeksi, joten esimerkiksi tuoksulampuissa käytettävien eteeristen öljyjen on hyvä olla yksinkertaisia ja mietoja sekoituksia. Joka tapauksessa aidoista eteerisistä öljyistä koostuva tuoksusekoitus on mielestäni aina parempi vaihtoehto kuin synteettisistä tuoksuista koostuva, joihin useimmat tuoksukynttilät perustuvat.

Tuoksulamppuja ja diffuusereja ei kannata käyttää yhtäjaksoisesti samassa tilassa koko päivää. Jo puolen tunnin diffuuserin käyttö tuo huoneeseen riittävän stimulaation tai rauhoittumiseen tarvittavan määrän, jolloin eteeriset öljyt toimivat hyvinvointisi tukena. Pitemmällä käyttöajalla kerrallaan ei välttämättä ole enempää hyötyä, mutta liiallisessa määrin ja usein käytettynä altistaa herkistymisille. Tuoksulampun teho on yleensä pienempi kuin diffuuserin, ja sen polttoaika voi näin ollen olla pitempi 1-2h kerrallaan.

Riittävä diffuuseriin annosteltava eteeristen öljyjen määrä kerrallaan on noin 3-6 tippaa. Sitrusöljyt ovat nopeammin haihtuvia ja kirkastavat muiden öljyjen tuoksua. Useat kukka-, puu ja maustetuoksut ovat voimallisempia ja niitä käytetään vähemmän, 1-2 tippaa, kerralla. Suosittelen käyttämään vain 1-2 eteeristä öljyä kerrallaan, erityisesti silloin kun tilassa on muitakin ihmisiä. 

Henkilökohtainen tuoksukivi tai tuoksuannostelija on hyvä tapa annostella sopiva määrä terapeuttista tuoksua päivän mittaan, ilman että muut kanssaihmiset siitä häiriintyvät. Siskokullat -laavahelmikorut on kehitetty tähän tarkoitukseen. Laavahelmi on huokoinen kivi, johon tippa eteeristä öljy tai tuoksuseosta imeytyy hyvin, ja luovuttaa sitten haihtuvaa öljyä kantajalleen päivän mittaan vähitellen haihtuen. Tunnet öljyn energisoivan, vahvistavan tai rauhoittavan vaikutuksen ympärilläsi. Siskokullat -laavahelmikorut – sormus ja kaksi erilaista korvakorua – ovat kauniin klassiset kantaa ja ne sopivat sekä arkeen että juhlaan. 

Hyviä mieltä ylentäviä ja valoa tuovia eteerisiä öljyjä tuoksukiviin ja -lamppuihin ovat:

Mandariini (Citrus reticulata) – rauhoittava ilontuoja, lempeä ja hyvä iltaöljy.

Niaouli (Melalauca quinquenervia) – puhdistaa ja raikastaa huoneilmaa, vapauttaa hengitystä.

Laventeli (Lavandula angustifolia) – rauhoittaa ja kirkastaa mielen sitä sumentamatta.

Mänty (Pinus sylvestris) – vahvistava ja hengitystä syventävä,
hyvä aikuisten saunaöljy, lisää muutama tippa löylyveteen.

Appelsiini (Citrus sinensis) – lämmin, energisoiva ja piristävä

Sitruuna (Citrus limon) – virkistävä ja huoneilmaa puhdistava

Rose otto (Rosa Damascena) – mielialaa kohottava, hurmaava, lämmin, lempeästi hoivaava

Aromaterapia ihonhoidossa

Onko ihanampaa ihotuntumaa kuin vartalolle levitettävä pehmeän täyteläinen ja hyvältä tuoksuva öljyseos? Terapeuttista kosketusta on vaikea saada itsehoidolla, mutta voit helliä ihoasi ja aistejasi itse tehdyllä öljyseoksella.
Kun käytät öljypohjaan luomulaatuisia kasviöljyjä, ihosi pysyy notkeana ja säilyttää kosteutensa paremmin. Eteerisillä öljyillä voit tehostaa pintaverenkiertoa, nesteiden kiertoa, parantaa ahavoitumista tai ihon tonusta. Toki tämä vaatii öljyseoksen säännöllisen eli päivittäisen käytön.
On hyvä hieman vaihdella seoksessa käytettäviä eteerisiä öljyjä, jolloin iho saa kaipaamansa vaihtelua ja samalla vältytään mahdollisilta pitkäaikaisen käytön aiheuttamilta herkistymisiltä. Levitä ihoöljy aina hieman kostealle ja lämpimälle iholle kylvyn tai suihkun jälkeen. Näin se imeytyy parhaiten, ja imeyttää myös iholla olevan kosteuden ihoon. 

Kokeile näitä ihoöljyreseptejä kotihoidossasi:

Lempeästi nestekiertoa aktivoiva ihoöljy
30 ml aprikoosinkiviöljy tai manteliöljy
4 tippaa geranium
4 tippaa greippi
4 tippaa mandariini

Ruusuinen kuivan ihon öljy
30 ml aprikoosinkiviöljy tai manteliöljy
6 tippaa ruusu 10% eö
4 tippaa vetiver
2 tippaa laventeli

Lihaksia lämmittävä ja palauttava vartaloöljy
30 ml aprikoosinkiviöljy tai manteliöljy
4 wintergreen
2 tippaa laventeli

Aromaterapia itsehoidossa voi koostua myös valmiista kaupallisista hoitotuotteista. Esimerkiksi Moi Forestin mieto maariantuoksuheinän tuoksuinen Magic Oil -vartaloöljy toimii loistavasti talviajan ihoa ja kehoa hellivänä ja lämmittävänä öljynä. Suosittelen levittämään sen koko vartalolle hieman kostealle iholle heti suihkun jälkeen. Moi Forestin käsivoitella hoidat kätesi kuntoon ja samalla saat tuulahduksen niaoulin tai laventelin mieltä tasapainottavaa voimaa. Löydät Moi Forestin itsehoito- ja lahjatuotteet luonnollisesti Siskonpeti-hoitolamme valikoimista.

Toivottavasti kiinnostuit aromaterapeuttisista itsehoitovinkeistäni. Itsehoidon lisäksi suosittelen toki aika ajoin piipahtamaan Siskonpeti hoitolassa, jossa aromaterapia on yksi suosituimmista hoidoistamme. Kaamosajan ahdistus tai työstressi saa helpotusta parhaiten sarjahoidosta, jolloin käyt Varaa oma aromaterapia-aikasi alta.

ps. Kaikki aromaattiset itsehoitovinkit on tarkoitettu ensisijaisesti terveille aikuisille. Jos tuoksulamppu on tilassa, jossa on lapsia, astmaatikkoja, allergikkoja, terveydentilaltaan heikkokuntoisia tai toipilaita, tuplatarkista aina eteeristen öljyjen taustat. Näin otat vastuuta tekemisistäsi ja samalla opit lisää eteeristen öljyjen ominaisuuksista, riskeistä ja huikeista mahdollisuuksista. Esimerkiksi runsaasti 1.8-cineolia sisältäviä eteerisiä öljyjä (esim. niaouli ja eukalyptus) ei suositella nuorille lapsille.

Säilytäthän eteeriset öljysi myös oikein; pimeässä ja valolta suojattuina hapettumisen ehkäisemiseksi. Älä varastoi suuria määriä eteerisiä öljyjä, ja pyri käyttämään ne vuoden sisällä avaamisesta. Hapettunut ja vanha eteerinen öljy aiheuttaa helpommin haittavaikutuksia kuin oikein säilytetty ja tuore öljy. Näin eteeriset öljyt toimivat hyvinvointisi tukena.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close