Wintergreen eteerinen öljy lihas- ja nivelkipujen hoidossa

Wintergreen eteerinen öljy lihas- ja nivelkipujen hoidossa

Eteerisistä öljyistä voi olla huomattavaa itsehoidollista hyötyä oikein käytettynä. Yleisimmin niistä haetaan apua mielen ja kehon rentoutukseen tai virkistykseen, mutta konkreettista apua niistä voi olla lihas- ja nivelkipujen hoidossa. Nämä hoitoindikaatiot ovat myös niitä kaikista kiitollisimpia hoitaa pienillä pitoisuuksilla ja turvallisesti.  Kotiapteekissa onkin hyvä olla muutama perusöljy pieniin lihaskolotuksiin, ihovaivoihin sekä flunssan ensioireisiin. Yksi hyvä itsehoitoöljy lihashuoltoon on Wintergreen, suomeksi lamosalali, jonka eteerinen öljy tunnetaan lihas- ja nivelkipujen hoidossa toimivana öljynä. Ennen käyttöä, tutustu öljyyn ja sen ominaisuuksiin kuten tutustuisit mihin tahansa lääkeaineeseen. Se, että tuote on luonnollinen, ei tee siitä automaattisesti turvallisempaa käyttää, vaan aineen sopivuus riippuu käyttötavasta, öljyn oikeasuhtaisesta laimennoksesta sekä hoidettavan henkilön terveydentilasta.

Wintergreen eli lamosalali (lat. Gaultheria procumbens) hoidolliset ominaisuudet

Wintergreen eteerinen öljy valmistetaan perinteisellä tislausmenetelmällä Wintergeen-kasvin lehdistä. Voit tunnistaa kasvin myös tammimarja tai teemarja nimellä, sen punaisten marjojen myötä. Wintergreen-öljyn aktiiviaine on metyylisalisylaatti, joka on läheistä sukua aspiriinille. Metyylisalisylaatin hoidolliset ominaisuudet ovatkin kivun lievitys ja tulehduksen ehkäisy. Myös Wintergreen öljyä sisältäviä kaupallisia tuotteita käytetään yleensä ehkäisemään tulehduksia tai lievittämään paikallista lihaskipua.

Perinteisessa kasvilääkinnässä wintergreen eteeristä öljyä on käytetty myös seuraavien sairauksien hoitoon:

  • bakteeri-infektiot
  • kylmettyminen
  • päänsärky
  • kurkkukipu
  • hammasmätä
  • nivel- ja lihastulehdukset, jännetulehdukset, nivelrikko

Wintergreen eteeristä öljyä voi löytyä myös joidenkin hyönteismyrkkyjen ja -karkotteiden ainesosaluetteloista. Teollisuudessa Wintergreen öljyä käytetään makuaineena mm. makeisissa, hammastahnoissa ja suuvesissä, sekä tuoksujen lisäaineena.

Aromaterapiasta apu lihas- ja nivelkipuihin?

Wintergreenin eli lamosalalin eteerisellä öljyllä on stimuloiva hieman minttuinen aromi, joka virkistää aisteja sekä iholle levitettynä että hengitettynä. Pohjaöljyyn laimennettuna öljy luo iholle ja keholle viilentävän ja rauhoittavan tunteen ja se tuo oivan avun levitettäessä paikallisesti kipeille ja väsyneille lihaksille tai nivelille. Eli eteerinen öljy toimii lihas- ja nivelkipujen lievittäjänä käytännössä samaan tapaan kuin levittäisit paikallishoitoon tarkoitetun kipugeelin jalkoihin, alaselkään tai hartioihin. Koska öljy on vahva, laimenna eteerinen öljy aina alle 2% liuokseksi (kts. ohje alla ) ja levitä vain osalle kehoa kerrallaan. Älä ylitä annostusta.
Wintergreen öljy on myös oiva apu väsyneille lihaksille ja nivelille fyysisen rasituksen jälkeen ja auttaa lihaksia palautumaan. 

Huomioi, että Wintergreen on vahva öljy ja se pitää aina laimentaa asianmukaisesti. Wintergreen eteerinen öljy on tarkoitettu vain ulkoiseen käyttöön, ei tuoksulamppuun tai sisäisesti. Iholle levitettynä maksimivahvuus on pohjaöljyyn sekoitettuna 2,4% laimennos.

Kontraindikaatiot:
– lapset, odottavat tai imettävät äidit
– hemofilia ja muut verenvuotosairaudet, verenhyytymistä estävät lääkkeet, isot leikkaukset
– asperiiniallergia tai -herkkyys

Wintergreen 2% öljyseos lihasten ja nivelten huoltoon.
Käyttöohje: Hiero paikallisesti pohkeisiin, reisiin, alaselkään tai muulle kireälle ja jumissa olevalle lihasalueelle tai kipeille nivelille.

10 ml öljyseos:
9,8 g pohjaöljyä (aprikoosinkivi-, manteliöljy, tms.)
2 g Wintergreen eö

tai sama 10ml öljyseos tipoittain mitattuna laimennoksena:
6 tippaa Wintergreen eö
10 ml pohjaöljyä

(Huom! Eteeristen öljyjen tippakorkkien koko vaihtelee, joten siksi tipoittain mitatut määrät eivät ole yhtä tarkkoja kuin punnitut.)Hoitovinkki 1:
Kun haluat seokseen enemmän rentouttavaa vaikutusta, vähennä Wintergreen öljyn määrä puoleen ja
lisää tilalle sama määrä laventeliöljyä.

Hoitovinkki 2:
Väsymyksestä ja alkavasta flunssasta oireileva päänsärky voi helpottaa levittämällä laimennettua öljysekoitusta
niskaan ja hartioille muutaman kerran päivässä.

Onko Wintergreen eteerisen öljyn teho tieteellisesti todistettu?

Wintergreen öljyn ja sen vaikuttavan aineen metyylisalisylaatin mahdollisista terveyshyödyistä on vain vähän tutkimuksia. Monet Wintergreen eteerisen öljyn ilmoitetuista vaikutuksista lihas- ja nivelkipujen hoidossa perustuvatkin vahvasti henkilökohtaisiin arvioihin. Wintergreen öljyn vaikuttavasta aineesta, metyylisalisylaatista löytyy kuitenkin joitain tutkimustuloksia:

1.Wintergreenöljyä tai metyylisalisylaattia paikallisena kipulääkkeenä koskeva tutkimus on osoittanut ristiriitaisia tuloksia, vaikka Wintergreenöljyä on ehdotettu mahdolliseksi vaihtoehdoksi alaselkäkipujen lievittämiseen. *

2. Eräässä 2010 tehdyssä tutkimuksessa, jossa tutkittiin lihasjännityksiä omaavia aikuisia, havaittiin että metyylisalisylaattia ja mentolia sisältävien iholaastareiden käyttö helpotti huomattavasti kipua lumelaastariin verrattuna. **

3. Lisäksi 2012 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin metyylisalisylaatin paikallisen käytön helpottavan tietyn sähköhoidon jälkeistä voimakasta päänsärkyä. ***

4. Toisaalta useita paikallisesti käytettäviä salisylaatteja (joista yksi sisälsi metyylisalisylaattia) sisältänyt tutkimus, ei löytänyt tukea niiden käytölle tuki- ja liikuntaelinten kipujen hoidossa. Tutkijat totesivat, että tehokkuuden arvioimiseksi on suoritettava laajempia ja laadukkaampia tutkimuksia. ****

5. Wintergreen öljy on toiminut joitain bakteereja vastaan. Vuonna 2017 tehdyn tutkimuksen mukaan 0.5 prosenttisella Wintergreen öljyllä oli samoja tai korkeampia antibakteerisia vaikutuksia kuin kontrolliryhmällä Lymen tautia aiheuttavaa Borrelia burgdorferin bakteerin pysyviä muotoja vastaan. Antibakteerinen vaikutus kuitenkin heikkeni tai puuttui pienemmissä pitoisuuksissa. *****

6. Muissa Neisseria gonorrhoeae ja Streptococcus lajeilla tehdyissä tutkimuksissa ei Wintergreen öljyllä havaittu antibakteerista vaikutusta. ******

Lue myös Aromaterapia itsehoidossa.

ps. Kaikki aromaattiset itsehoitovinkit on tarkoitettu ensisijaisesti terveille aikuisille. Jos tuoksulamppu on tilassa, jossa on lapsia, astmaatikkoja, allergikkoja, terveydentilaltaan heikkokuntoisia tai toipilaita, tuplatarkista aina eteeristen öljyjen taustat. Näin otat vastuuta tekemisistäsi ja samalla opit lisää eteeristen öljyjen ominaisuuksista, riskeistä ja huikeista mahdollisuuksista. Esimerkiksi runsaasti 1.8-cineolia sisältäviä eteerisiä öljyjä (esim. niaouli ja eukalyptus) ei suositella nuorille lapsille.

Säilytäthän eteeriset öljysi myös oikein; pimeässä ja valolta suojattuina hapettumisen ehkäisemiseksi. Älä varastoi suuria määriä eteerisiä öljyjä, ja pyri käyttämään ne vuoden sisällä avaamisesta. Hapettunut ja vanha eteerinen öljy aiheuttaa helpommin haittavaikutuksia kuin oikein säilytetty ja tuore öljy. Näin eteeriset öljyt toimivat hyvinvointisi tukena.

Lähteet:
Healthline.com , Tisserandinstitute.com , Robert Tisserand; Essential Oil Safety
*) Hebert PR, et al. (2014). Treatment of low back pain: The potential clinical and public health benefits of topical herbal remedies
**) Higashi Y, et al. (2010). Efficacy and safety profile of a topical methyl salicylate and menthol patch in adult patients with mild to moderate muscle strain: A randomized, double-blind, parallel-group, placebo-controlled, multicenter study.
***) Logan CJ, et al. (2012). Treatment of post-electroconvulsive therapy headache with topical methyl salicylate.
****) Derry S, et al. (2014). Salicylate-containing rubefacients for acute and chronic musculoskeletal pain in adults.
*****) Feng J, et al. (2017). Selective essential oils from spice or culinary herbs have high activity against stationary phase and biofilm Borrelia burgdorferi.
******) Cybulska P, et al. (2011). Extracts of Canadian first nations medicinal plants, used as natural products, inhibit Neisseria gonorrhoeae with different antibiotic resistance profiles.
ja Chaudhari LK, et al. (2012). Antimicrobial activity of commercially available essential oils against Streptococcus mutans.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close