Monikäyttöinen laventeliöljy

Monikäyttöinen laventeliöljy ihastuttaa ja vihastuttaa

Laventeliöljyn voisi sanoa olevan yksi aromaterapian perusöljyistä, jonka huumaava tuoksu joko vetää puoleensa edustaen puhtautta, rauhaa ja korkeampaa totuutta, tai yksinkertaisesti etoo, tuoden mieleen eltaantuneet öljyt tai tunkkaiset ja halvat saippuat.
Monikäyttöinen laventeliöljy on eukalyptuksen kanssa yksi kopioiduimmista tuoksuista, ja siksi siitä tehdään myös runsaasti huonolaatuisia ja halpoja öljyjä ja niiden synteettisiä sekoituksia. Valitettavan usein juuri laventelin kohdalla törmäämme näihin huonolaatuisiin tuoksuihin ennen aitoja, puhtaita tuoksukokemuksia. Myös eri lajikkeet ja niiden kasvuympäristö vaikuttavat eteerisen öljyn lopputuoksuun, ja ennen kaikkea öljyjen säilytys itse valmistusprosessin jälkeen. Liian usein näemme eteerisiä öljyjä säilytettävän kaupoissa valospottien lämmössä ja ihmisten availevan korkkeja vapaasti tuoksutellessaan öljyjä. Lämpö, valo ja korkkien availu kaikki lisäävät öljyjen hapettumista, toisin sanoen edistävät sen pilaantumista. Tämä vaikuttaa ajan myötä paitsi tuoksuun, myös öljyjen koostumukseen ja voi lisätä herkkyysreaktioiden riskiä. Eteeriset öljyt tulisikin säilyttää valolta suojattuna, ja mielellään hieman viileässä. Oikein säilytettynä lisäät öljyjen käyttöikää.

Laventeli ihonhoidossa

Laventelin ihosoluja uudistava kyky on aivan omaa luokkaansa. Konkreettisimmin huomaat sen pientä palovammaa tai haavaumaa hoidettaessa. Tipauta 1-2 tippaa laventelin eteeristä öljyä teelusikalliseen perusöljyä ja levitä seos hoidettavalle ihoalueelle 3-4 kertaa päivässä. Huomaat alueen tervehtymisen yleensä jo 1-2 päivän aikana.
Tämä ihon uusiutumista edistävä ominaisuus tekee laventelista erinomaisen ystävän sekä ikääntyvän ihon (rypyt, juonteet, veltostuminen) että ongelmaihon (näpyt, arvet, ihottumat) hoidossa. Monikäyttöinen laventeliöljy on myös oiva kutinan taltuttaja. Sen tulehduksia vähentävä, ihon punoitusta rauhoittava ja viilentävä ominaisuus tekeekin siitä hyvän hoitoöljyn ihottumien ja kuivan ihon ongelmien hoitoon. 

Laventelista mielenrauhaa ja tasapainoa vaihdevuosiin 

Laventelin sanotaan rauhoittavan ylikierroksilla käyvän mielen ja tuovan levollisen unen. Muutama tippa tyynyliinaan tai syvä nuuhkaisu suoraan pullonsuusta on tähän tarkoitukseen riittävä annostus. Liiallinen määrä voi kääntyä itseään vastaan ja aiheuttaa levottomuutta.
Tehokas rauhoittumiskeino on hieroa jalat laimealla laventeliöljyseoksella ennen nukkumaan menoa. Tämä sopii kaiken ikäisille, myös toipilaille ja vanhuksille.
Aitoa, puhtaasti tuoksuvaa laventelia kannattaa kokeilla myös hormonaaliseen alakuloisuuteen tai vaihdevuosien mielialavaihteluihin. Esimerkiksi tippa laventelin eteeristä öljyä Siskokultien laavahelmisormukseen tuo laventelin hoito-ominaisuudet lähellesi helposti ja häiritsemättä muita kanssakulkijoita.
Jos kärsit kuukautiskivuista, kokeile hieroa mietoa laventeliöljyä alavatsan ja alaselän alueelle 2-3 kertaa päivässä oireiden ilmaannuttua. Monikäyttöinen laventeli helpottaa kouristuksia ja auttaa rentouttamaan kehoa.

Laventeli hyönteis- ja tuholaiskarkotteena

Laventelin monikäyttöisyyttä kuvastaa hyvin toimivuus sekä hyönteiskarkotteena että hyönteisten pistojen rauhoittajana. Monet kaupalliset hyttyskarkotteet sisältävät laventelia ja voit helposti tehdä oman luonnollisen karkoitteesi lisäämällä tuoksulamppuun laventeliöljyä. Luontaisen vaatteisiin suihkutettavan karkotteen voit tehdä sekoittamalla 5 tippaa laventeliöljyä ja 100ml vettä. Sekoita hyvin ja suihkuta vaatteisiin, ei iholle. Iholle laajoille alueille levitettäessä, laventeli on hyvä aina laimentaa pohjaöljyyn.*

Hyttysten lisäksi laventelituoksupussit auttaa pitämään liinavaatekaapin raikkaana ja auttaa pitämään koit, kirput ja kärpäset loitolla.

Vähemmän on enemmän, laventelissakin

Laventeli on uskomattoman monikäyttöinen ja täysin vertaansa vailla oleva eteerinen öljy, todellinen arjen apu, ja sen teollinen käyttö ja kaupallinen hyödyntäminen on täysin ymmärrettävää. Mutta tässä piilee myös laventeliöljyn kaksiteräinen miekka. Laventeliöljyn monikäyttöisyys ja toimivuus houkuttaa paitsi halpojen kopioiden tekemiseen, luonnollisesti myös sen liikakäyttöön; sekä pitoisuuden että määrän mukaan laskettuna. On täysin ymmärrettävää, että haluamme käyttää runsaasti sellaisia tuotteita, jotka tuottavat meille hyviä asioita, kuten rauhoittavat mieltä, parantavat näppyjä tai silottavat ihoa. Eteerisiä öljyjä käytettäessä on kuitenkin aina muistettava niiden voimallisuus. “Maltti on valttia”-  ja “Vähemmän on enemmän” -lausahdukset pätevät aromaterapiaan täysin.
Eteeriset öljyt, myös laventeli, on usein käytettynä hyvä laimentaa pohjaöljyyn, käyttää hoidossa selkeitä hoitokuureja ja taukoja niiden välissä. Eli aivan samoja asioita, mitkä pätevät kaikkeen jo valmiina käytettävään kosmetiikkaan tai ihonhoitokuureihin. Jos käytät samaa ihonhoitotuotetta vuosikausia tai kuukaudeksi tarkoitettua hoitokuuria vuoden ajan, kasvaa riski herkistyä kyseisille aineosille.
Eteerisiä öljyjä käytettäessä valitettavan harva tulee tätä ajatelleeksi, koska niiden vahvuutta ei ymmärretä, ja sitä kautta puuttuu myös kunnioitus näiden kasvieliksiirien tehoa kohtaan.

Hyödyllisiä itsehoitoreseptejä:

Lempeä iltaöljy vartalolle
30 ml aprikoosinkiviöljyä tms. pohjaöljyä
12 tippaa luomu laventeliöljyä
(tai 8 tippaa laventelia ja 4 tippaa petitgrain-öljyä)

Herkän hipiän öljy
30 ml jojoba-, hamppu- tai saffloriöljyä
6 tippaa laventelia
(tai 3 tippaa laventelia ja 3 tippaa geranium eö)


Viilentävä itsehoitoöljy pieniin ihotulehduksiin, pieniin haavaumiin ja rohtumiin
30ml kookosöljy
18 tippaa laventeli eö
(tai 12 tippaa laventelia ja 6 tippaa wintergreen eö) 

Lue myös Aromaterapia itsehoidossa

ps. Kaikki aromaattiset itsehoitovinkit on tarkoitettu ensisijaisesti terveille aikuisille. Jos tuoksulamppu on tilassa, jossa on lapsia, astmaatikkoja, allergikkoja, terveydentilaltaan heikkokuntoisia tai toipilaita, tuplatarkista aina eteeristen öljyjen taustat. Näin otat vastuuta tekemisistäsi ja samalla opit lisää eteeristen öljyjen ominaisuuksista, riskeistä ja huikeista mahdollisuuksista. Esimerkiksi runsaasti 1.8-cineolia sisältäviä eteerisiä öljyjä (esim. niaouli ja eukalyptus) ei suositella nuorille lapsille.

Säilytäthän eteeriset öljysi myös oikein; pimeässä ja valolta suojattuina hapettumisen ehkäisemiseksi. Älä varastoi suuria määriä eteerisiä öljyjä, ja pyri käyttämään ne vuoden sisällä avaamisesta. Hapettunut ja vanha eteerinen öljy aiheuttaa helpommin haittavaikutuksia kuin oikein säilytetty ja tuore öljy. Näin eteeriset öljyt toimivat hyvinvointisi tukena.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close