Menopaussi ei ole sairaus!

Menopaussi ei ole sairaus!

Menopaussiksi eli vaihdevuosiksi kutsutaan sitä aikaa, kun kuukautiset jäävät pois ja estrogeenitasot laskevat munasarjojen lopettaessa munarakkuloiden tuotannon. Sen myötä ovulaatiot ja myös kuukautiset jäävät pois. Virallisesti menopaussi katsotaan alkaneeksi siitä, kun viimeisistä kuukautisista on kulunut vuosi. 

Vaihdevuodet ovat luonnollinen osa naisen ikääntymistä, ja sitä on tietyissä kulttuuriperinteissä osattu arvostaa arvokkaana vaiheena, jolloin naisen rooli äitinä, huolehtijana ja kodin hengettärenä väistyy naisen itsestä huolehtimisen ja oman elämäntehtävän täyttämisen tieltä. Näissä kulttuureissa arvostettiin ja yhä arvostetaan kypsässä iässä olevan naisen elämäviisautta ja kokemusta sekä toisaalta hänen rautaisia johtajuustaitojaan. 

Länsimaissa elämänvaiheen muutosta kunnioittava ja naisen elämänsyklin huomioon ottava puoli on unohdettu, ja vaihdevuodet on vähän turhaankin medikalisoitu. Ikään kuin se olisi ikääntymiseen liittyvä sairaus, mitä se ei toden totta ole. 

Medikalisointiin on vahvasti vaikuttanut vaihdevuosiin johtavan ajanjakson, eli niin sanotun perimenopaussin, mukanaan tuomat psyykkiset ja fyysiset oireet, joilla naisia pelotellaan jo varhaisaikuisuudesta asti. Menopaussin oireet ovat yksilöllisiä ja niitä ei kuitenkaan tule läheskään kaikille, ja niiden intensiteetti voi vaihdella olemattomista tuntemuksista rajusti päivittäistä elämää rajoittaviin oireisiin. 

Menopaussin oireet ovat yksilöllisiä

Menopaussin yksilölliset oireet johtuvat jossakin määrin perinnöllisyydestä, mutta valtaosin eletystä elämästä ja sen ottamasta verosta. Tyypillisimpinä oireina pidetään keskittymiskykyyn, mielialaan, jaksamiseen ja toisaalta unettomuuteen liittyvät oireilut, sekä painonhallinnan, sokerin- ja alkoholinsietokyvyn ja liikunnan mielekkyyden haasteet. Lisäksi perimenopaussin ja menopaussin oireisiin liitetään ihon veltostuminen ja kuivuminen sekä ihon nopea ikääntyminen, ruumiinlämpötilan äkilliset vaihtelut vilusta erityisesti yölliseen hikoiluun sekä stressin sietokyvyn merkittävä lasku. Perimenopaussin aikana myös kuukautiset saattavat epäsäännöllistyä, PMS-oireet voivat pahentua ja myös lihakset ja nivelet voivat oireilla. 

Aika liuta oireita, eikä siten ihme, että vaihdevuodet aiheuttavat pelkoa, ja moni hakeutuu hormonikorvaushoitoon jo ennen ensimmäisenkään oireen inahdusta. Näin ei kuitenkaan tarvitse tehdä, sillä oireisiin ja niiden voimakkuuteen voidaan vaikuttaa monin tavoin elintapojen ja ravinnon avulla. 

Vaihdevuodet – voiko niistä nauttia?

Parhaimmillaan siirtymäkausi hedelmällisestä ikäkaudesta perimenopaussin kautta vaihdevuosien toiselle puolelle sujuu sulavasti ja lempeästi niin, että nainen voi nauttia tämän elämänvaiheen mukanaan tuomasta seesteisyydestä, sisäisen voiman ja viisauden sekä luovuuden kasvusta, johon usein liittyy kypsää itsenäisyyttä ja tervettä itsekkyyttä keskittyä omaan elämänpolkuun ja sen optimointiin.

Tämä on missiomme tänä keväänä Siskokullat-palvelun eri alustoilla. Haluamme, että sinä sisko voit mahdollisimman hyvin myös tässä, joskus hyvinkin haastavassa elämänvaiheessa. Niin Siskokultien blogi-teksteissä ja instalive-keskusteluissa ja muissa sosiaalisen median kanavissa kuin myös kevään aikana avautuvassa palvelussa jaamme sinulle monipuolisesti erilaisia arkiseen elämäntapaan ja ravintoon liittyviä ohjeita, jotta vaihdevuodet tuntuisivat kevyemmältä ja sinun siirtymävaiheesi vaihdevuosien paremmalle puolelle olisi mahdollisimman hyvinvoiva ja helppo kulkea. 

Ravinto & menopaussi instalive

Aloitimme helmikuussa instagramissa ravinto & menopaussi ig-livesarjat, jossa tuomme esiin ravinnon vaikutuksia menopaussiin ja sen eri vaiheisiin ja oireisiin. Käy kuuntelemassa ja inspiroitumassa, löydät tilimme nimellä Siskokullat.voihyvin.
Voit myös lähettää meille toiveita menopaussiaikaan liittyvistä käsiteltävistä aiheista sähköpostiin heisisko@siskokullat.com tai suoraan instagramin / facebookin viestitoimintojen kautta.

Categories menopaussi, Ravinto
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close