Vagushermotreenillä jaksamista arkeen

Vagushermolla eli kiertäjähermolla on suuri merkitys koko kehomme toiminnassa. Vagushermo on yhteys aivojen, sisäelinten ja suoliston välillä ja se vaikuttaa muun muassa sydämen lyöntitiheyteen, ruoansulatukseen, immuunipuolustukseen, hormonitoimintaan sekä hengityksen rytmiin. Vagushermo on avaintekijä myös silloin, kun yritetään rauhoittaa ylivirittynyttä hermostoa tai aktivoida alivirittynyttä hermostoa, sillä se on osana molempia – sympaattista (tahdosta riippumatonta)  ja parasympaattista hermostoa. Vagushermon avulla pystymme siis tietoisesti rauhoittamaan stressitilaa kehossamme ja hillitsemään sympaattisen hermoston aikaansaamaa juokse- tai kuole -tilaa. Vagushermotreenillä saat jaksamista arkeen.

Vagushermotreenin tarkoitus on nimenomaan saada tasapainotettua hermostoa ja palautettua hermoston normaali vireystila niin, että se ei ole ylivirittynyt tai myöskään alivirittynyt.  Vagushermotreeni sopii kenelle tahansa iästä ja kuntotasosta riippumatta. Treenissä yhdistetään liikkuvuusharjoitteita, joogamaisia liikeitä ja hengitysharjoituksia. Myös mikä tahansa jooga tekee erittäin hyvää vagushermolle ja toimii vagushermotreeninä. Tämä hieman eri osa-alueita yhdistelevä vagushermotreeni kuitenkin syntyi ruuhkavuosia elävän ja esivaihdevuosia läpikäyvän istumatyöntekijän tarpeista. Päivärytmiin oli helpompi sovittaa joogan sijaan lyhyempi treeni, jossa hieman yksinkertaisempia ja “aktiivisempia” liikkeitä mukana.

Treenin ideana on se, että hermoston kannalta tärkeimmät väylät eli selkäydinkanava ja selkäranka saadaan aktivoitua. Myös rintarankaa ja keuhkojen aluetta avataan treenissä, jotta hengitys voisi syventyä ja kulkea mahdollisimman vaivattomasti. Näin harjoitteiden avulla pystytään tehokkaammin vaikuttamaan parasympaattisen hermoston ylläpitämään stressitilaan. 

Vagushermotreeni esivaihdevuosi- ja vaihdevuosioreiden tukihoitona

Esivaihdevuosien alkaessa hermostomme voi olla herkempi reagoimaan erilaisiin rasituksiin hormonimuutoksista johtuen. On hyvä tiedostaa, että vaihdevuosien aikana tapahtuu yhtä suuria hormonimuutoksia sukupuolihormonien tuotannon vähetessä kuin mitä murrosiässä  sukupuolihormonien tuotannon lisääntyessä. Kehomme käy siis läpi melkoista myllerrystä. 
Naisilla estrogeenituotannon laskeminen voi aiheuttaa autonomisen hermoston oireita jo vuosia ennen kuukautisten poisjäämistä. Esivaihdevuosien sanotaan alkavan noin 10 vuotta ennen varsinaisia vaihdevuosia.

Oireiluna voi olla mm.:

  • Kuukautisten epäsäännöllisyyttä
  • Kuumia aaltoja ja ihon punoitusta
  • Voimakkaampaa hikoilua
  • Erilaisia ihohaasteita (esim. rosacea voi puhjeta)
  • Unihäiriöitä
  • Herkempää stressitasojen nousua 

Hormonimuutokset vaikuttavat myös mieleen ja hyväksyvä lempeä asenne omaa kehoa kohtaan auttaa ehdottomasti ottamaan muutokset helpommin vastaan. Voit puhua mielessäsi itsellesi yhtä äidillisesti, kuin puhuisit hämmentyneelle teinille. Yritä myös omaksua Siskokultien asenne – kun siirrymme naiseutemme polulla uuteen elämänvaiheeseen, se ei ole pelkästään luopumista, vaan muutos tuo mukanaan myös uskomattoman upeita asioita. Anna myös itsellesi lupa nauttia niistä. Jos esivaihdevuosien tai vaihdevuosien alkaminen saa aikaan vastustusta mielessäsi, voit olla meihin yhteydessä ja olemme tukenasi matkalla uuteen. 

Säännöllinen vagushermotreeni auttaa esivaihdevuosien ja vaihdevuosien aikana laskemaan elimistön stressitasoja ja tasaa samalla hormonitoimintaa. Kun huomaat, että hermostosi alkaa mennä ylivirittyneeseen tilaan ja kierrokset kehossa nousevat likaa (tämä voi näkyä keskittymiskyvyn puutteena, ahdistuksena, hermostumisena jne.), voit aina silloin tehdä vagushermotreenin tai vaikka jonkin osan treenistä. Treeni auttaa myös silloin, jos hermosto on alivirittyneessä tilassa ja tunnet itsesi saamattomaksi, etkä oikein jaksa välittää mistään. 

Tutustu Siskokultien vagushermotreenitarjontaan Siskondigi verkkopalvelussamme. Voit osallistua yksittäisiin LIVE ONLINE -harjoituksiin tai tilata Siskondigin kuukausijäsenyyden, jolloin voit harjoittaa vagushermoasi aina kun haluat. Kuukausijäsenyydellä saat pääsyn myös ravinto- ja hormonit -osioon sekä kasvojooga-osioon, jonka avulla nostat ryhtiäsi, parannat yläkehosi liikkuvuutta sekä kohotat profiiliasi. Kaikki tämä samassa jäsenyydessä. Tervetuloa kokeilemaan ja voimaan hyvin, sisko!

Lähteet: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/12/12/tarkein-aivohermosi-on-avain-kehosi-ja-mielesi-terveyteen-voit-herattaa-sen-jo 

https://www.duodecimlehti.fi/duo97588


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close