Fytoterapeutti palveluksessanne
Tänä syksynä tuomme Siskonpetiin uudet yrttivartalohoidot hoitokokonaisuuden, joka pohjautuu fytoterapiaan eli kasvilääkintään. Olen viimeiset kaksi vuotta perehtynyt aiheeseen ja valmistuin äskettäin fytoterapeutiksi.
Fytoterapia on perinteisesti tarkoittanut kasvien käyttöä lääkinnällisiin ja terapeuttisiin tarkoituksiin. Kasvilääkinnän tavoitteena on ylläpitää terveyttä, tukea kehon omia paranemismekanismeja sekä ennaltaehkäistä sairauksia, toisin sanoin edistää yksilön hyvinvointia. Mitään uutta ja mullistavaahan tämä ei ole, sillä fytoterapian historia yltää yli 5000 vuoden taakse, jolloin ensimmäiset yrttilääkinnälliset reseptit kirjoitettiin. Yrttilääkintä ja kasvien hyödyntäminen on kuitenkin hiipunut kiireen ja teknologian alle modernissa yhteiskunnassamme ja tilalle on tullut massiivinen kosmetiikka- ja lääketeollisuus. Yrttivalmisteilla on kuitenkin edelleen paikkansa hyvinvointia edistävässä itsehoidossa ja kauneudenhoidossa. Kasveihin ja niiden sekoituksiin pitää kuitenkin perehtyä perinpohjaisesti, erityisesti silloin kun niitä käytetään sisäisesti. Hoitolassa yrttivartalohoidot on yksi voimallisimpia holistisia hoitokokonaisuuksia.
Maailmassa on neljä yrttilääkinnän pääsuuntausta: kiinalainen, Intiasta peräisin oleva ayurvedinen, eurooppalainen (suurin vaikutus tulee Egyptistä) sekä Amerikan intiaanien lääkintäperinne.
Elias Lönnrot keräsi ensimmäisenä tietoa suomalaisten parannustavoista ja perinteisistä lääkekasveista. Näiden ohella on käytetty loitsuja, taikoja, manauksia ja saunaa. Vanhan suomalaisen ajattelutavan mukaan luontoa hallitsivat henkiolennot. Ensimmäisessä vuonna 1558 Turkuun perustetussa apteekissa kasvit kasvatettiin itse. Kaupunkien tuli tuohon aikaan lahjoittaa apteekkarille maata lääkekasvitarhan perustamiseen.
Kasvien vaikutukset
Aluksi on hyvä todeta, että kasveilla on monta vaikutustapaa, jonka lisäksi ne sisältävät monia vaikuttavia aineita. Kasvien aktiivisten aineiden määrät sekä niiden myötä- että vastavaikutukset perustuvat luonnon omiin järjestelmiin.
Kasvien vaikutuksista on useita eri näkökantoja. Osa tutkijoista on sitä mieltä, että kasvilääkkeiden olennaisin ominaisuus on biostimulanttinen eli aineenvaihdunnan lisääminen solutasolla. Osa taas on sitä mieltä, että kasvien avulla päästään vaikuttamaan jopa vagushermojärjestelmään ja kehon sähkömagneettiseen kenttään jo hyvin pienillä pitoisuuksilla. Toiset taas pitävät kasvihormonien rauhasia stimuloivaa vaikutusta tärkeimpänä tekijänä. Kaikki suuntaukset ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että aineet jotka imeytyvät verenkiertoon vaikuttavat soluihin ja niiden edustamiin elimiin.
Basilika (Ocimum basilicum)
Basilikaa on tunnettu vuosisatojen ajan lääkkeenä eri puolilla maailmaa. Siemenet ovat rohto melankoliaan, sydämentykytykseen ja hermostolliseen uupumukseen. Aikoinaan sitä käytettiin nuuskan tapaan vilutumisoireisiin. Basilika hyödynnetään yleensä tuoreena, sillä kuivattuna aromit häviävät. Lääkinnällisen käytön lisäksi basilkaöljyä käytetään maustamiseen.
Fenkoli (Foeniculum vulgare)
Fenkolia käytetään perinteisessä lääketieteessä erilaisten vaivojen hoidossa. Sitä pidetään ruoansulatuksen edistäjänä, kaasunpoistajana sekä maidontuotannon lisääjänä imettävillä äideillä. Fenkolilla uskotaan olevan myös tulehdusta ehkäiseviä,antimikrobisia ja antioksidanttisia ominaisuuksia.
Maustemeirami (Origanum majorana)
Meirami on kaikille tuttu maustekasvi. Maustamisen lisäksi meirami on oiva hoitava mausteyrtti, jonka terveyttä ja kauneutta edistävät ominaisuudet onkin tunnettu ympäri maailmaa jo vuosisatojen ajan. Meiramille on lukuisia vaikutuksia kehon ja mielen terveyteen. Meirami rauhoittaa ja laukaisee kouristuksia, teetä käytetään yleisesti ruoansulatusvaivoihin ja kuukautiskipuihin. Erityisesti kukinnoista haudutettu tee auttaa päänsärkyyn, migreeniin sekä flunssaoireisiin. Meiramin uskotaan rauhoittavan hermostoa, joten siitä on apua stressiin ja unettomuuteen.
Yrtit kotikäytössä
Kasveja ja yrttejä voidaan siis käyttää mitä moninaisimpiin tarkoituksin ja mitä moninaisimmin tavoin. Kotikäytössä yrttejä on helpointa käyttää erilaisiin kylpyihin, höyryhengitykseen, saunassa höyrystymään tai vaikkapa huonetuoksuina diffuusereissa käyttettyinä. Hoitolassa yrttivartalohoidot on yksi keino lisää vaikuttaa hyvinvointiin holistisesti.
Vaihdevuosien aikana nouseviin erilaisiin mielen ja kehon oireiluihin voin lämpimästi suositella seuraavia:
- Mäkikuisma – alakuloon ja melankoliaan öljynä (jalkakylpy), tablettina, teenä
- Sitruunamelissa – mausteena, lisää vesikannuun tuoreena yrttinä, kasvosuihkeena, eteerisenä öljynä ja teenä
- Rosmariini – mausteena tuoreena tai kuivattuna.
Valmista rosmariini vettä; lisää tuoreita rosmariinin lehtiä kiehuvaan veteen, hauduta noin 15 min. Hyvä myös hiuksille! - Nokkonen – luuston vahvistamiseen. käytä kuivattuna esimerkiksi teenä tai lisää ruokiin.
- Koivu – koivunlehtihauteet turvotusten poustoon
- Salvia – teenä hikoiluun

Yrttien sisäisen käyttö on aina kuuriluontoista, muistathan pitää taukoja!
Flunssakauteen on hyvä varautua ja aloittaa “troppaaminen” heti kun pientäkin oireilua tuntuu.
- Inkivääri – käytä tuoreena tai kuivattuna, haudutettu tee helpottaa flunssaista oloa, lisää hikoilua ja sitä kautta auttaa alentamaan kuumetta.
- Piparminttu teenä tai eteerisenä öljynä höyryhengitykseen, avaa hengitysteitä ja helpottaa yskää (ei pienille lapsille).
- Sitruunamelissasta haudutettu tee alentaa myös kuumetta.
Siskonpetin uudet yrttivartalohoidot
Ammattikäytössä yrtit ovat erittäin käyttökelpoisia erilaisissa vartalohoidoissa. Perinteisesti yrttejä on käytetty erilaisissa aineenvaihduntaa aktivoivissa ja detox-vaikutteisissa vartalokääreissä ja -yrttihaudepakkauksissa tai savi- ja turvehoidoissa. Koska yrteistä voi saada tehokasta apua erilaisiin menopaussiajan oireiluihin, halusimme kehittää kolme erilaista yrttivartalohoitoa Siskonpetin valikoimaan tukemaan asiakkaidemme hyvinvointia.

Savi ja turve ovat meille jo vanhoja tuttuja, mutta lisäämällä näihin pakkauksiin oman yrtticocktailin pääsemme vaikuttamaan vielä pintaa syvemmälle. Hyödynnämme hoidoissamme myös kukkaterapiaa, mutta tästä lisää myöhemmin. Siskokultien Minna on kehittänyt hoitoihimme omat aromaattiset öljysekoitukset, joita käytetään mm. yrittivartalohoitojen hierontaosuuksissa. Näistä öljysekoituksista hoidot ovat saaneet myös nimensä. Hoitojen vaikutuksia tehostetaan myös imunestekiertoa aktivoimalla mekaanisella lymfan ja imukuppien avulla.
Uudessa yrttivartalohoidot hoitokonseptissa pureudumme kolmeen menopaussiajan päähaasteeseen. Jos sinulla on haasteita;
- painonhallinnan ja aineenvaihdunnan kanssa, valitse PURO -yrttivartalohoito
- epämääräisten kipujen kanssa, valitse KOLOTUS -yrttivartalohoito
- jos haasteenasi on heittelevät hormonit, valitse TYYNI -yrttivartalohoito.
Yrttivartalohoidot toimivat aina parhaiten sarjana, minimisuositus on viiden kerran hoitosarja. Välillä hoidon painopistettä voi ja ehkä kannattaakin vaihdella. Jos aloitat PUROsta voi TYYNI olla muutaman hoitokerran jälkeen sinulle parempi vaihtoehto. Hoitajana ohjaan sinua oikeisiin valintoihin ja yhdessä räätälöimme sinulle parhaimman hoitokokonaisuuden. Ostaessasi hoitosarjan, saat mukaasi myös oman kotihoitoöljyn, jolla voit jatkaa hoidon tehoa kotona hoitojen välissä.
Kietoudu syksyksi yrtteihin ja varaa oma aikasi. Tervetuloa Siskonpetiin, sisko!
– Johanna Joutsenniemi, Siskonpeti Töölö –